Menü
Miért és milyen szőnyeget válasszunk?
2024.04.30.

Otthonunk alapvető dekorációs elemei a szőnyegek. Színükkel, anyagukkal, formájukkal öltöztetik a teret, emellett többféle funkcióval is rendelkeznek. Léteznek gyerekszőnyegek, fürdőszobai vagy hálószobai kilépők, shaggy illetve futószőnyegek is.

Mindegyiknek megvan a maga szerepe, ennek megfelelően történik a kialakításuk is. Vannak, akik allergia miatt nem szívesen választják ezeket a kiegészítőket, de nekik jó hír, hogy léteznek már antiallergén típusok is.

Ha még a szőnyegvásárlás előtt állsz, akkor először mindenképp a helyszínről és funkcióról dönts. Ezután jöhet a méret, a szín, az alapanyag és a forma. Szerencsére ma már vannak olyan boltok, ahol online feltérképezheted, hogy milyen szőnyeg lenne megfelelő számodra. Ilyen a Szőnyeg textil webáruház, ahol több mint 10-féle típus között kereshetsz. Emellett függönyöket, műfüvet és különféle lakástextileket is találsz itt.

A szőnyeg mint dizájnelem

Igazi dekorációs kiegészítő egy szőnyeg. Színe és textúrája különleges hangulatot kölcsönöz az otthonunknak. Érdemes összhangba hozni a függönyökkel, díszpárnákkal, hogy tökéletes legyen a kép. Ezek a lakástextilek nemcsak kiegészíthetik, hanem jól ellensúlyozhatják is egymást. A berendezési tárgyak hatását is erősíthetik, illetve gyengíthetik.

Kényelmi eszköz

Amellett, hogy esztétikailag is pozitív benyomást keltenek a szőnyegek, kényelmünket is szolgálják. A vastagabb, puhább shaggy típusok például jól helyettesítenek még egy kanapét is. Fotelünk, ágyunk vagy a karosszékünk előtt pedig kellemes meleget nyújtanak a lábunknak.

A szőnyegek funkcionalitása

Az is tény, hogy a szőnyegek különféle funkciókat is betöltenek. Nézzünk néhányat ezek közül!

  • A futószőnyegeket közlekedőknél, folyosóknál használjuk inkább, hogy ne a hideg burkolaton járkáljunk. Téröltöztető és komfortfokozó szerepük is van.
  • A hálószobába puha, meleg érzetet nyújtó típust válasszunk.
  • A klasszikus perzsa szőnyegeket akár ülőpadra vagy falra is helyezhetjük. Kiváló hang- és hőszigetelők, emellett mintázatukkal tökéletes dekorációs elemek.
  • A shaggy verziók vastagságuk és puhaságuk miatt nappaliban, a TV előtt vagy olvasószobában is jól funkcionálnak ülőeszközként.
  • A gyerekszobai szőnyegek amellett, hogy játékos színükkel vidám hangulatot teremtenek a szobában, játszófelületként is szolgálnak. Sőt a zajcsökkentő szerepük sem elhanyagolható.
  • A csúszásgátlós fürdőszobai típusokkal baleseteket előzhetünk meg.
  • Léteznek szennyfogók is. Ezekbe, ha letöröljük a lábunkat, nem visszük be a lakásba a sarat, szennyeződéseket.

Láthatjuk, hogy szinte minden célra létezik már szőnyeg! Ha tudjuk, melyik helyiségbe, mit szeretnénk, csak a színt kell fixálni, majd méretre kell szabni a terméket, hogy tökéletesen illeszkedjen otthonunkba.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár