Menü
Miért lesz neked is szükséged egy zöldségkésre?
2022.09.13.

A zöldségkés egy 6-9 centiméteres konyhai eszköz, amit nap mint nap használhatsz te is. Direkt olyan a kialakítása, amely számos, a zöldségek feldolgozásával kapcsolatos feladat elvégzését megkönnyít. Mit érdemes tudni róla? Lássuk!

A zöldségkés nélkülözhetetlen a konyhában

Az Extrametál.hu széles gasztronómiai kés kínálatában a zöldségkések is helyet kaptak, nem véletlenül. Ezek ugyanis az egyik leggyakrabban használt vágóeszközök. Pengehosszúságuk, markolatkialakításuk garantálni fogja a te számodra is a kényelmes használatot. A zöldségekkel kapcsolatos feladatokat játszi könnyedséggel tudod majd megoldani a penge élességének köszönhetően.

Minden konyhában ott a helyük, nagyszerű segítőid lesznek és bebizonyítják, hogy érdemes volt rájuk áldoznod. A zöldségek ideális vágása, szeletelése, hámozása, aprítása nem fog ezentúl gondot okozni. A zöldségkések vékony pengéje és sima éle akár a zöldségek díszítését is lehetővé teszik.

Miért legyen többféle kés a konyhádban?

Ha tapasztalt szakács vagy, akkor már tudod, hogy a különböző alapanyagokhoz eltérő nagyságú, formájú, erősségű kések kellenek. Azaz egyszerre több típusú késre is szükséged lehet, amikor az ebédet vagy a vacsorát készíted. Minden kés más tevékenységre használható: van, amivel húst vágsz, van, ami a kenyér szeletelésére alkalmas, de van olyan is, amivel csontozni tudsz.

Ha több késed is van a késarzenálban, akkor az éppen megfelelő után nyúlva megkönnyítheted és élvezetesebbé teheted a munkát. Képzeld el, milyen lenne egy zöldségkéssel kenyeret szeletelni, vagy egy csontozókéssel zöldséget tisztítani? Nem lenne sem kellemes, sem célszerű.

A zöldségkés jellemzői

Már fentebb is említettük a zöldségkések néhány jellegzetességét, de most szedjük sorba, mi teszi őket annyira nélkülözhetetlenné. 

  • Optimális mérettel rendelkeznek a zöldségek tisztításához, szeleteléséhez
  • Kiválóan alkalmasak a keményebb és a puhább zöldségek hámozására
  • Éles hegyüknek köszönhetően gyorsan eltávolítható velük a burgonya vagy a répa, a petrezselyem rossz része
  • Alakjuk kompakt, könnyedséget adó, energikus munkavégzésre termett
  • Lehetővé teszik a pontos, tudatos, formázott, vékony vágásokat, ami egy zöldségtál készítésénél alapvető elvárás
  • Szilárd, rövid pengéjük stabilitást ad, és sokoldalú felhasználást tesz lehetővé
  • A legtöbb zöldségfélét lehet velük hámozni, kockázni, szeletelni, felvágni

Mire nem érdemes a zöldségkést használni?

Természetesen a zöldségkések használatának is léteznek korlátai: nem érdemes vele húst szeletelni, csontozni, hiszen nem erre lettek kitalálva. A nagyobb és keményebb zöldségek (sütőtök) és gyümölcsök (görögdinnye) sem vághatók fel vele.

A zöldségkések ápolására is figyelmet kell fordítanod. Ne tedd mosogatógépbe, mert tompává teszi az élüket. Használat után közvetlenül mosd el, majd azonnal töröld szárazra őket. Tárold őket speciális boxban, esetleg mágneses késtartón.

Vásárolj te is zöldségkéseket, és élvezd a konyhai munkát a segítségükkel.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár