Menü
Milyen robotporszívót válasszak?
2022.05.19.

Ha érdekelnek a robotporszívók, akkor alighanem feltetted már magadnak a címben szereplő kérdést. Nem csoda, ha elbizonytalanodsz, hiszen több gyártó is kínál ilyen termékeket, ráadásul különféle termékkategóriák léteznek. Mindez nem könnyíti meg a választást.

Ha nem akarsz impulzívan dönteni, hanem számít az, hogy valójában mire képes egy adott robotporszívó és mennyibe kerül, akkor nyilvánvalóan több dolgot is mérlegelned kell egyszerre. Cikkünkben a döntéshez szeretnénk segítséget nyújtani.

Ahány háztartás, annyiféle igény

Az első robotporszívók megjelenését követően folyamatosan kapták az olyan nagy gyártók, mint a Roomba a vásárlói visszajelzéseket. Először az Egyesült Államokban kezdtek terjedni ezek az eszközök. A fogyasztói visszajelzések alapján már könnyebb volt a gyártók dolga, tudták, hogy milyen funkciókat találnak hasznosnak, mit hiányolnak.

Az amerikai és az európai ember életvitele azonban nem azonos. Így aztán amikor a robotporszívók megjelentek Európában, más jellegű kérdésekkel és igényekkel találták szembe magukat a gyártók. Ma már mindezek figyelembe vételével készült robotporszívókat és felmosó robotokat találhatsz a Házirobotok.hu webáruházban.

Mik az európai igények?

Az európai vásárlók jellemzően hosszabb ideig szeretnének használni egy terméket. Az amerikaiak könnyebben lemondanak a használt háztartási cikkekről, vesznek helyettük másikat, újat, szebbet, jobbat. Európában az emberek általában ragaszkodnak a jól bevált holmijaikhoz, így a robotporszívó gyártóknak lépniük kellett. Kénytelenek voltak olyan konstrukciókat kiötölni, amelyek hosszabb távú szavatossággal rendelkeztek.

Némi innováció szükséges volt ahhoz, hogy Magyarországon is olyan termékek kerüljenek forgalomba, amelyek ezen elvárásoknak már minden tekintetben megfelelnek.

Mi a fő különbség az egyes robotporszívók között?

Abban a tekintetben különböznek elsősorban a robotporszívók, hogy milyen kiegészítőkkel, extrákkal vannak felvértezve. Abban azonban nincs kompromisszum, hogy milyen a takarítás minősége. Nagyon hasonlóan viselkednek és kitűnő munkát végeznek.

Az viszont nem mindegy, hogy az ember egy alapmodellt vásárol-e vagy fejlettebbet. Az alapmodellt manuálisan be kell kapcsolni egy gombbal, majd nekiáll a gép a takarításnak. Ha elvégezte a feladatot, akkor haza is talál, majd a töltőre helyezi önmagát. A portartályt persze üríteni kell, majd újból el kell indítani a következő alkalommal.

Azok a modellek, amelyek önállóan is képesek időzítéssel indulni, már egy fokkal drágábbak. Megtehetjük, hogy úgy időzítjük a hét minden egyes napján a takarítást, hogy minket ne zavarjon a napi teendőnkben a robot. A szobáról szobára navigálni képes robotporszívó nem csak egy helyiséget, hanem akár az egész lakást képes feltakarítani.

Nagy eltérés lehet az egyes típusok között a virtuális falak, a távirányítók, szűrők és kefék tekintetében. Ezért érdemes alaposan elolvasni egy robotporszívó leírását, mielőtt megvásárolná az ember.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár