Menü
Nagy bejelentés a Sundance fesztiválon
2024.04.18.

Már-már hagyomány, hogy a Sundance Filmfesztiválon nem csak a legújabb filmek hanem a technológiai újítások is középpontba kerülnek. 2024-ben az Utah állambeli Salt Lake Cityben sem volt ez másként, és különösen nagy figyelmet kapott az Adobe legújabb fejlesztése, az Enhance Speech nevű eszköz, amely a cég Adobe Premiere Pro videószerkesztőjének elképesztő újítása. 

Az új eszköz azért keltett ekkora érdeklődést, mert forradalmasíthatja a hangfelvételek tisztításának módját, ami különösen fontos lehet olyan filmesek számára, akik zajos környezetben kénytelenek dolgozni.

De mi ez az Enhance Speech?

Az Enhance Speech egy mesterséges intelligencia alapú eszköz, amely az Adobe Premiere Pro egyik paneljeként jelenik meg a jövőben. Képes automatikusan javítani a hangfelvételek minőségét, eltávolítva a nem kívánt zajokat és egyéb audio hibákat. A felhasználóknak csupán ki kell választaniuk a javítandó hangklipet, és az Enhance Speech gondoskodik a többiről, lehetővé téve, hogy a végeredmény tiszta és professzionális legyen.

Hogyan működik?

Az Enhance Speech egy gépi tanulás alapú technológia, azaz mesterséges intelligenciát használ a zajok és a beszéd közötti különbségtételre, így valóban csak a kívánt hangokat hagyja meg, míg a háttérzajokat akár maradéktalanul el tudja távolítani és képes automatikusan "kitisztítani" a hangfelvételeket. Ez azt jelenti, hogy a zajos, zavaró háttérhangokat eltávolítva kristálytiszta beszédhangot biztosít, amely alapvető fontosságú lehet filmek, podcastok és egyéb médiaanyagok készítése során. 

A technológia különösen nagy segítséget nyújthat olyan helyzetekben, ahol a felvétel alatt váratlan zajok zavarják a beszédet, például forgalmas utcákon vagy nyüzsgő rendezvényeken történő felvételeknél.

Az Enhance Speech ezért nem csak egy újabb szoftverfrissítés; ez egy lényeges, forradalmi újítás, amely megkönnyíti a vágók és a szerkesztők munkáját és jelentősen feljavítja a végső termék minőségét. A mesterséges intelligencia alkalmazása ezen a területen lehetővé teszi, hogy a filmesek és videószerkesztők sokkal nagyobb kontrollt gyakoroljanak a hanganyagok felett, (nincsenek többé a minőségük miatt nem használható anyagok!) és így a végeredmény sokkal professzionálisabb és tisztább lesz.

A funkció az úgynevezett "Essential Sound" panelen keresztül lesz érhető, ahol a felhasználóknak csak ki kell választani majd a javítandó audio sávot, és az eszköz a beállításokat automatikusan alkalmazza.

A jövő víziója

Ez még csak a kezdet! Az Adobe folyamatosan dolgozik azon, hogy további AI-alapú eszközöket integráljon - nem csak a Premiere Pro szoftverébe. Az Adobe Photoshopban tavaly megjelent Firefly vagy a kisegítő, “neurális filterek” után - úgy tűnik, hogy a videószerkesztésen a sor. 

Az Enhance Speechhez hasonló innovációl, csak a kezdetet jelentik, a jövőben várhatóan további mesterséges intelligencia alapú eszközök kerülnek bevezetésre, amelyek még szélesebb körű lehetőségeket nyitnak meg a multimédia területén. 

Hamarosan már nem csak a hang, hanem a videóminőség is feljavítható lesz, sőt, videóink kiegészíthetővé fognak válni a generatív technológiáknak köszönhetően. Ezzel együtt a szerkesztési folyamatok is jelentősen felgyorsulnak majd - lehetővé téve a kreatív ötletek még zökkenőmentesebb megvalósítását. Remek példa erre a tavaly bemutatott, script alapú szerkesztés elhetősége, ami képes felismerni egy hangsávon hallható szöveget, és megkülönböztetni a felvételen résztvevőket - így az idővonalon a felismert szöveg leírata alapján dolgozhat a vágást végző szakember.

De a technológia nem csak a filmeseknek nyújt új lehetőségeket, hanem mindenki számára, aki a digitális tartalomgyártás területén dolgozik. Az Adobe újításai közvetlenül hozzájárulnak ahhoz, hogy a filmes ipar új korszakba lépjen, és az Adobe Premiere Pro és az új Enhance Speech eszköz kiemelkedő szerepet fognak játszani ebben a változásban. 

Jól látható, hogy a Sundance-en bemutatott technológia nemcsak hogy a legnépszerűbb videószerkesztő szoftvernek lesz a része, hanem egy olyan változást is hozott, amely minden bizonnyal át fogja alakítani a tisztán hangszerkesztési munkák jövőjét is.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár