Menü
Nyugdíjpénztári hozamok 2023-ban: milyen összegekre lehet számítani?
2023.01.06.

Időskori megtakarításaink vonatkozásában rendkívül fontos szempont a kiszámíthatóság, így hatalmas könnyebbséget jelent, hogy a nyugdíjpénztári hozamok mértéke teljesen átlátható. Az ezredfordulót követően a hosszú távú anyagi biztonság megteremtésére egyre nagyobb hangsúly került, ma pedig már az állami ellátás mellett az öngondoskodási formák jelentik azt a pillért, amire legfőképp támaszkodni lehet.

Hazánk társadalombiztosítási rendszere ugyanis meglehetősen labilis lábakon áll, ez pedig az egészségügy mellett a nyugdíjakat is érinti. Az elöregedő társadalom, a korhatár folyamatos emelése és a növekvő adóterhek pedig azt vetítik előre, hogy aki nem tervez időben, annak komoly életszínvonal eséssel kell majd számolnia passzív éveiben.

Ennek felismerése ugyanakkor csak fél siker, hiszen a valódi eredmény azon múlik, sikerül-e megtalálnunk azt az eszközt, amivel céljainkat a lehető legbiztosabban elérjük. Szerencsére ma már számtalan olyan szolgáltatás érhető el a piacon, mely kiválóan alkalmas nyugdíjcélú megtakarításra, ezek közül pedig a nyugdíjpénztár az egyik legnépszerűbb.

Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy nagyon megfontoltan közelítsük meg a kérdést, hiszen vannak olyan élethelyzetek, amikor ez a legjobb döntés, ám bizonyos tényezők akár más megoldást tehetnek optimálissá. A Grantis önkéntes nyugdíjpénztár hozamok vizsgálata kellő betekintést enged abba, hogy ezzel a konstrukcióval milyen megtakarítás érhető el, emellett azonban mindenképp kérjük ki a független pénzügyi szakember tanácsait is.

Nagyon sok múlik a portfólió megválasztásán

Amikor megérik bennünk az elhatározás, hogy szeretnénk gondoskodni időskori anyagi helyzetünkről, akkor ennek az első lépése kiválasztani a céljainkhoz a legideálisabb eszközt.

Laikusként a legtöbben nem is gondolnánk, de ezernyi szempont befolyásolja, mivel is járunk a legjobban és ezt kellő tapasztalat nélkül nagy nehéz objektíven átlátni. A biztos siker érdekében épp ezért nem is érdemes egy ilyen komoly hatással bíró döntést szakértői segítség nélkül meghozni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy ránézésre egy másik konstrukció tűnik előnyösebbnek, ám a részletek ismeretében mégis a nyugdíjpénztári hozamok összege lesz a legoptimálisabb.

2023-ban az elérhető megtakarítás mértéke elsősorban attól függ, milyen portfólió mellett tesszük le a voksunkat. Hogy miképp döntünk azt két dolog határozza meg, a kockázattűrő képességünk, illetve a hátralévő aktív éveink száma.

Minél közelebb van a nyugdíj, annál kisebb rizikót érdemes vállalni, ez egyébként a többi formátum esetében is gyakorta így van. Pár évnyi futamidő esetén a kockázatkerülő változat nyújt biztos eredményt, a klasszikus, illetve a kiegyensúlyozott portfólió nagyjából 5-10 éves távlatokban optimális, míg a növekedési formát a 35-45 év közöttieknek ajánlják. Minél nagyobb a rizikó, annál fontosabb a kellő diverzifikáció.

A kockázat ilyen módon történő porlasztásával nagy távlatokban szép összegekre számíthatunk és a nyugdíjpénztári hozamok akár az előzetes várakozásainkat is felülmúlhatják. Mielőtt azonban meghoznánk a végső elhatározásunkat, feltétlenül mérlegeljük az előnyök mellett a hátrányokat is, tudniillik, teljes képet csak így kaphatunk.

Kinek való az önkéntes nyugdíjpénztár 2023-ban?

Meglehetősen kecsegtető jellemzőkkel bír mind a nyugdíjbiztosítás, mind pedig az előtakarékossági számla, így aztán elég nagy dilemmát jelent annak eldöntése, valóban ez a forma-e az, amivel legkönnyebben célt érhetünk.

Ahhoz, hogy ezt átlássuk, a nyugdíjpénztári hozamok mellett a konstrukció egyéb sajátosságait is vizsgálnunk kell. Nagyon fontos szem előtt tartani, miszerint ez a megtakarítási forma a legmegengedőbb mind közül, ez egyben tekinthető pozitívumnak, de bizonyos esetekben negatívumnak is.

Az ugyanis, hogy nem jár érdemi szankciókkal a befizetések szüneteltetése, vagy félbehagyása, néha nagyon jól jöhet, például egy olyan időszakban, amikor anyagi helyzetünk nem épp a legjobb. Ám ez sajnos azzal is jár, hogy a kevésbé fegyelmezettek sokkal hajlamosabbak felhagyni az egésszel, jól mutatja ezt a statisztika is, mely szerint közel 50 százalékos a tagdíjat nem fizetők aránya.

A legfontosabb tehát a tudatos hozzáállás. Emellett azt sem szabad elfelejteni, miszerint az önkéntes nyugdíjpénztár aránylag kevés mozgásteret biztosít. A rendelkezésre álló portfóliók száma aránylag alacsony és bár hozamok tekintetében érhetők el szép eredmények, elsősorban azok számára ideális forma ez, akik a biztonságot tartják elsődlegesnek. Fontos szempont még az is, mikor szeretnénk hozzájutni pénzünkhöz.

A szerződéskötést követő 10 éven belül erre nincs lehetőség és annak is kardinális jelentősége lehet, hogy a nyugdíjpénztár esetében mindig az érvényben lévő nyugdíjkorhatár a mérvadó. A tőkéhez ugyanis csak ezt elérve férhetünk hozzá adómentesen.

Az állami támogatással, azaz az adójóváírással együtt ugyanakkor jelentős hozam is elérhető, ám a konstrukció megtervezésekor minden tényezőre fektessünk nagy hangsúlyt.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár