Menü
Tervezzük meg az ültetési rendet, akár egy profi esküvőszervező!
2024.05.27.

Adott egy ötven fős vendégsereg, nekünk pedig el kell dönteni, hogy ki hova, ki mellé kerül. Emellett arról is határoznunk kell, hogy az asztalok milyen elrendezésben legyenek. 

Könnyűnek hangzik? Eleinte talán igen, azonban, ha a tettek mezejére lépünk, akkor hamar rájöhetünk, hogy kemény fába vágtuk a fejszénket.

Mielőtt még lelkesen megrendelnénk az esküvői ültetőkártya csomagot, először érdemes megvárni, hogy a vendégek visszajelezzenek, így tudni fogjuk hány főre kell rendelnünk. Ha ismerjük a pontos létszámot, akkor megkezdődhet a tényleges tervezés.

Kell egyáltalán esküvői ültetési rend?

Egy kisebb esküvőn is könnyen káosz alakulhat ki, esetleg a fontosabb vendégek, családtagok távol kerülhetnek az ifjú pártól, míg a távoli rokonok, kollégák közel. 

Ráadásul a vendégek tanácstalanul bolyonghatnak az asztal körül, az ifjú párt kérdezgetve, hogy kinek hol a helye. Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor jobb felkészülni és előre megszabni, hogy ki hol foglalhat helyet. Ez a násznép számára is kényelmes megoldás.

Ha egy nagyobb esküvőről van szó, és van ültetési rend, még ott is előfordulhat, hogy hirtelen nem mindenki találja a helyét. Emiatt jobb biztosra menni, mint rábízni a vendégekre az ülésrendet, annak ugyanis biztosan káosz és kavarodás lesz a vége. Az ültetési rend, illetve az ültetőkártyák hatalmas segítséget nyújtanak, hogy megelőzzük a vitákat, értetlenkedést, kavarodást.

Ültetési alakzat, az asztalok elrendezése

A helyszín méretétől is függ, hogy milyen elrendezés jöhet szóba. Emellett döntő tényező az ifjú pár szándéka, a vendégek száma és a helyszín kialakítása is. 

A körasztal látványos megoldás, azonban nagy hátránya, hogy a vendégek gyakran csak a mellettük lévőkkel tudnak beszélgetni. Különösen igaz ez a nagyobb asztalokra, ahol több, mint 10 személy foglal helyet.

A  táblaasztal esetében többféle elrendezés is szóba jöhet. Ilyen például az U alakzat vagy a sima függöleges kialakítás. Azt is át kell gondolni, hogy az ifjú pár a vendégek között vagy esetleg egy teljesen elkülönülő asztalnál szeretne ülni.

Kik kerüljenek egy asztalhoz?

A főasztalnál általában a menyasszony és vőlegény, valamint az örömszülők ülnek. Ez abban az esetben lehet jó megoldás, ha a szülők nem váltak el vagy ha igen, akkor jó kapcsolatot ápolnak egymással.

Ha elváltak, és új párjuk van, akkor szintén jó opció, ha helyettük a két tanú kerül a pár mellé. De akár az is szóba jöhet, hogy az ifjú pár kizárólag egymás társaságát élvezi a főasztalnál.

A többi asztal esetében is fontos, hogy olyanokat, akik köztudottan nem állnak jó kapcsolatban egymással, jó távol ültetni egymástól a konfliktusok elkerülése érdekében. 

Érdemes a párhoz közel ültetni a közeli családtagokat, jóbarátokat, majd a távoli rokonokat. A kisgyerekeseknek jó ötlet olyan helyet választani, ahonnan könnyen kiszaladhatnak a mosdóba, vagy kimehetnek friss levegőt szívni, ha a kicsinél eltörik a mécses.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár