Menü
Vigyázz az arany ékszereidre!
2024.01.16.

A legtöbbünk általában elköveti azt a hibát, hogy az ékszereket ömlesztve, egy helyen tárolja, pedig ez a lehető legrosszabb dolog, amit csak tehetünk, mivel nagyon könnyen megkarcolhatják egymást.

Ez különösen fájdalmas lehet az olyan arany ékszerek esetén, mint amilyenek például a Chimera Ékszernél is kapható darabok, hiszen ezek biztosan a legféltettebb kincseid közé fognak majd tartozni. Éppen ezért nemcsak az elválasztott elhelyezésükre kell helyesen odafigyelned, hanem érdemes aszerint is külön pakolnod őket, hogy gyűrűről, karkötőről, nyakláncról vagy épp fülbevalóról van-e szó.

A megfelelő tisztításukról sem szabad megfeledkezni

Bár szerencsére az arany nem egy olyan nemesfém, amely oxidálódik, ám a bőröd zsírtartalma, az izzadságod, a különböző krémek és a sminktermékek mind-mind foltot hagyhatnak a belőle készült ékszereken. A zsíros maradványok ugyanis makacsul megkapaszkodnak a kicsi résekben.

Ezért is kell kiemelt figyelmet szentelned az arany ékszerek tisztításának, amelyhez a legtöbbször általában a tiszta víz és egy nedves rongy is elegendő, de a finoman kidolgozott részek és a kövek megtisztításához szükség lehet egy puha és lágy kefére is.

A súrolószereket viszont mindenképpen felejtsd el, mivel a benne lévő szemcsék megkarcolhatják a féltve őrzött ékszereid felületét!

Az arany ékszerek fényének visszaállítása

Az arany ékszerek az évek során sokat veszíthetnek a fényükből is, ám szerencsére egy egyszerű lépéssel ez a probléma is abszolválható. Ehhez először is óvatosan töröld át őket alkohollal, majd egy bársonyrongy segítségével töröld mindet szárazra! Ezután pedig dörzsöld át őket egy vattacsomóra rákent kevés kis fogkrémmel! Garantáltan úgy fognak csillogni, mint új korukban.

De az újrafényezést némi magnézium segítségével is ugyanúgy elvégezheted az arany nyakékeiden, a fülbevalóidon és a karikagyűrűiden. Szórj egy pohár vízbe egy kevés – gyógyszertárban is beszerezhető – magnéziumport, és hagyd állni az ékszereket ebben a keverékben 24 órán keresztül!

Mit tehetsz még?

A fentebb említett dolgokon túl még jó néhány dolgot megtehetsz annak érdekében, hogy sokáig megőrizd az ékszereid ragyogását. Az egyik ilyen, hogy nem hagyod fent őket fürdésnél vagy zuhanyzásnál, akkor pedig pláne nem, ha gyógy- vagy termálvizes medencébe merülnél.

Emellett próbálj meg arra is odafigyelni, hogy soha ne fújj rájuk közvetlenül parfümöt, illetve a krémekkel is kerüld el őket! Az a legideálisabb, ha mindig az öltözködés utolsó lépéseként, indulás előtt veszed fel csak a nyakláncot, fülbevalót.

Ha nem vagy biztos magadban, bízd profikra a dolgot!

Abban az esetben, ha úgy érzed, nem boldogulsz egyedül otthon, akkor inkább ne vesd be a cikkünkben olvasható házi praktikákat, hanem vidd el inkább ékszereidet egy ékszerüzletbe, ahol elvégzik majd a professzionális tisztításukat és karbantartásukat.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár