Menü
Beszéljünk a fogbeültetés komplikációiról, vagyis a kilökődés tüneteiről!
2023.05.10.

Sokan félnek belevágni, hiszen megannyi tévhit és negatív vélemény kering a beültetett implantátumok kapcsán. Az alábbiakban arról írunk, hogy milyen komplikációkkal lehet számolni és melyek a kilökődés jelei. 

A komplikációk leggyakoribb okai

Nem egyszer hallani rémtörténeteket utólagos fájdalmakról, gyulladásról, kilökődésről, de legtöbbször a rosszul elvégzett implantáció oka a nem megfelelő állapotfelmérés, illetve a környezet előkészítésének a hiánya. Mindezek elkerülhetők, ha implantológiai kezelésben jártas szakemberekhez fordulunk, például a Halász Klinika fogbeültetés szolgáltatása ideális megoldást kínál, hiszen komoly szaktudással a hátuk mögött, kellő tapasztalattal az egyéni állapothoz mérten választanak kezelési módot, speciális eljárást. 

Az egyik legfőbb tényezője a komplikációknak, ha nem jól választjuk meg a klinikát. A fogpótlások kifogástalan elkészítéséhez sok éves tapasztalat szükséges, pontosan ismerni kell a kizáró körülményeket, a szakmai protokollokat, ezek nélkül lehetetlen elérni a tökéletes eredményt. 

Alapvető hibának tekinthető a nem megfelelően előkészített csont. Panaszt okozhat az is, ha nem optimálisan finom műszerekkel végezték a fogeltávolítást, ami egy későbbi csontpótlást tehet szükségessé Továbbá a benthagyott gyökér darab, vagy gyulladt szövetek akadályozhatják a megfelelő gyógyulást, és ez ellehetetleníti a implantátum beültetését.

A kilökődés egyéb kiváltó tényezői

Hiba a műtéti technikában, ha például nem elég steril körülmény mellett végzik a beavatkozást. Ilyenkor fordulhat elő, hogy az implantátum “kilökődik”. Ennek az igazi oka az, hogy az implantátumot már baktériumokkal fertőzve ültették be vagy baktériummal fertőzött területre ültették be.

Szintén az okok közé tartozik a gyógyulási csavar kilazulása, melyet a gyógyulás idejére az implantátumba helyeznek. Ez esetben gyulladással, genny- és sipolyképződéssel is számolhatunk. A legnagyobb probléma, hogy a páciens számára gyakran észrevehetetlen, amíg ki nem esik, ugyanis a nagyon pici mozgását nem lehet észlelni. Sajnos évekkel lerövidítheti az implantátum élettartamát. Ez megtörténhet az ideiglenes koronával is, ilyenkor azonban csupán a korona mozdul el, maga az implantátum sértetlen marad, viszont a korona mozgását mielőbb orvosolni kell.

Amennyiben a csontpótlást követően a fehér (csontpótló) szemcsék jönnek ki a sebből, emellé fájdalom, duzzanat, meleg tapintatú bőr társul. Ez esetben egy felül fertőződésről beszélhetünk, de ha ez időben kezelik, akkor maga csontpótlás további komplikáció nélkül képes gyógyulni.

Ártalmatlan jelenségek közé sorolandó az enyhe utólagos vérzés, illetve az enyhe zsibbadás, melyet ettől függetlenül célszerű jelezni az orvosnak. 

A komplikációk és a kilökődés esélyét növelő tényezők

A dohányzás, a kezeletlen fogágybetegség, illetve a nem megfelelően kezelt diabétesz sajnos sokszorosára növelheti a kilökődés esélyét. A legtöbb, amit tehetünk, hogy ezekre kiemelten figyelünk, megszüntetjük a káros szokásainkat, és halogatás helyett mielőbb cselekszünk. Amennyiben esetleg nem sikerült a leszokás vagy nem sikerült beállítani a vércukor szintet, fontos ezt jelezni a sebésznek, mert ennek függvényében tudja megtervezni a műtétet.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár