Menü
Fűkasza vagy szegélynyíró? Egyáltalán mi a különbség?
2022.06.15.

Mindenki, akinek van kertje, amelyben van füves, pázsitos terület, nagyon jól tudja, hogy önmagában a fűnyíróval nehéz valóban esztétikusan megoldani a fű levágását, ennek pedig az az oka, hogy minden nehezen elérhető rész rendezetlen marad.


Itt a tavasz, sőt, hamarosan itt a nyár!

A kellemes idő beköszöntével pedig a télen nyugalomban pihenő fűfélék is intenzív növekedésnek indulnak. Ennek a jelenségnek egyenes következménye lesz az, hogy gyakran, hetente vagy kéthetente elő kell vennünk a szerszámainkat és gépeinket, hogy fenntartsuk az ideális környezetet, ami a gyepet illeti.

Az Elefántszerszám.hu Webáruház akkumulátoros kerti gépeivel megvalósíthatjuk elképzeléseinket a rendezett kert kapcsán, ráadásul szó szerint is teljesen kötöttségektől mentesen, legalábbis ami a szabad mozgást érinti. Persze az embereknek egyáltalán nem egyformák az elvárásai a fű tekintetében, pontosan úgy, ahogy más dolgokban is sokan sokfélét gondolunk.

A gyep megszállottai?

Akadnak olyanok, akik tökéletes gyepre vágynak, ezért csak a legjobb és válogatott fűmagot vetik, s örömmel hódolnak olyan gondozási feladatoknak, mint a fű gyommentesítése és lélegeztetése.

Mások ezzel ellentétben szilárdan hisznek abban, hogy monokultúrákat nevelni túl sok energia befektetését igényli, sőt, sokan örömmel üdvözlik a százszorszépeket és pitypangokat is, amikor eljön az idejük.

Abban azonban jellemzően mindkét tábor egyetért, hogy a frissen lenyírt zöld terület akkor igazán szép, ha a lépcsőknél és szegélyeknél sincsenek térdig érő fűcsomók. A megoldást erre a problémára a szegélyvágó jelenti.

Szegélyvágó kontra fűkasza

A szegélynyírót jellemzően fűnyírást követően alkalmazzuk, s elsődleges célja pontosan egyezik az előzőekben foglaltakkal, azaz a szegélyeket, valamint a nehezen elérhető részeket igazíthatjuk vele a többi fű magasságához. Ezt a szerszámgépet alkalmazva egységes képet alakíthatunk ki, amely igényes, és jó ránézni.

A fűkasza a szegélynyíróval szemben ritkábban damilos kialakítású, inkább pengékkel teszi a dolgát. A bozótvágókra pedig még fűrésztárcsa is kerülhet, ebben az esetben már a bokros részek sem okoznak neki akadályt.

Ezek a készülékek egyrészt erejükben, másrészt kialakításukban térnek el a szegélyvágótól, s ennek megfelelően alkalmasak arra is, hogy nagyobb, elvadult vagy ritkán nyírt füves részekkel is hatékonyan boldoguljanak. Értelemszerűen erre egy rendszeresen gondozott kert esetében nem lesz szükség. A legfőbb kérdés ezek után az, hogy neked melyiket érdemes választani?

A választás szempontjai

Az, hogy mire szeretnéd használni az eszközt, az szabja meg, hogy milyet választasz. Ez egy nagyon jó és általános érvényű tanács a legtöbb szerszámgép és kerti gép esetében, amelyet érdemes valóban megfogadni.

A szegélyek igazításához dolgozz szegélyvágóval, hiszen ezzel szép eredményt érhetsz el, viszonylag könnyű munkával, míg a nagyobb teljesítményű fűkaszát vásárold meg akkor, ha keményebb bevetésekre szeretnéd alkalmazni!

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár