Menü
Házilag is lehetséges a bokaficam kezelése?
2022.06.20.

Egy bokaficamot nem annyira egyszerű felismerni, mint azt elsőre gondolnánk. A boka rándulását már rengetegen tapasztalták már az életükben, ez azonban nem feltétlenül jelent azonnali ficamot. A derékfájást követően ez az egyik leggyakrabban előforduló mozgásszervi probléma, amit egy egyszerű félrelépés is ki tud váltani. Ebben a cikkben kifjetjük, hogy lehetséges-e a bokaficam kezelése házilag, eláruljuk, hogy mi is ez és, hogy kihez érdemes fordulni vele.

Hogyan segíthet a bokaficamon a gyógytorna?

A bokaficamot követően rögzítésre van szükség, azonban a gyógytorna már ebben az időszakban megkezdhető. Egy szakképzett orvos olyan gyakorlatokat ad, amelyek javítják a keringést, hatékonyan segítik elő a bokasérülés következtében keletkező folyadék felszívódását. Szerencsére a bokaficam otthoni gyógytorna gyakorlatokkal is kezelhető, nem feltétlenül kell hetente több alkalommal felkeresni a szakembert.

Amikor már jobb a helyzet, akkor aktív gyakorlatokat vezetnek be, óvatosan terhelve a sérült lábat. A terapeuta előzetes fizikai vizsgálatot végez, ekkor méri fel, hogy az ízületek milyen mozgás terjedelemmel rendelkeznek a környező izmok kapcsán. Így már könnyebben össze tudja állítani a terhelés mértékét, miközben figyelembe veszi a sérülékeny izmokat és azok fájdalmát. A gyógytorna ugyanis különböző módon tudja támogatni a ficam utáni felgyógyulás folyamatát.

Milyen gyakorlatok léteznek?

Az izomerősítő feladatok például segítenek abban, hogy megerősítsük a bokaízületet tartó izmokat, így elkerülhető egy következő ficam. Ez a nagyobb erő ugyanis hatással van az ízületi szalagok feszességére, amelyek megfelelő módon támogatják az ízületek mozgását. Ezek a feladatok pedig arra jók, hogy növekedjen a stabilitás, amely megakadályozhatja az újabb sérülést.

A másik fő gyakorlat a proprioceptív, azaz a helyzetérzékelő gyakorlatsor, amely elsősorban a gyenge egyensúlyérzék javítását jelenti. Ilyenkor a gyógytornász először a stabil alátámasztási felületet érezteti meg, így könnyebben be tudja állítani a helyes testtartást és a megfelelő ízületi helyzeteket. A gyakorlatok lehetőséget adnak a korrigálásra, így még a bokaízületet tartó izmokat is fejleszteni lehet.

A harmadik lehetőség a funkcionális tréning, amelynek lényege, hogy a testet egészként kezeljük, így maga a torna több izomcsoportra egyszerre hat. Serkenti a vérkeringést, javítja az állóképességet, nem utolsó sorban pedig segít megszüntetni az izom fáradtságát. Hosszú távon javulhat az izom teljesítőképessége is.

Mi történik, ha nem kezeltetjük a fájdalmat?

Nagyon fontos, hogy a bokaficamot minden esetben komolyan vegyük. A boka körül található szalagok, inak és ízületek felelősek azért, hogy a test nagy részében egyensúly legyen. Mivel ide helyeződik a legnagyobb terhelés, így egy sérülés hatalmas kockázatot jelenthet bárki számára. Egy ficam kiterjedhet a térdre, a csípőre, a derékra, így komoly fájdalmakat okozhat ezeken a területeken. Egy hatékony gyógytorna azonban mindig megoldást jelenthet a problémára, nem beszélve a megfelelő mennyiségű pihenésről.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az esetek nagy részében, ha sérülés érte az ízületet, akkor az meg is fog ismétlődni. Egy terápia azonban lehetőséget ad arra, hogy mindezt megelőzzük.

Hogyan zajlik a kezelés?

A Gyógytornászom klinikáján több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak, akik képesek bármelyik technikát alkalmazva gyógyítani. A hatékony eredmény érdekében azonban az első alkalmat egy 1 órás állapotfelmérés előzi meg, ahol kikérdeznek minket a panaszokról. Az alapos vizsgálatot követően felmérik az ízület jelenlegi mozgásterjedelmét, illetve speciális teszteket végeznek a környező izmok körül.

Ez segít abban, hogy a gyógytornász egy speciális, személyre szabott gyakorlatsort készítsen, amin szükség esetén változtatni is lehetséges. Ha pedig ezeket alaposan megtanultuk, akkor akár otthon is el tudjuk ezeket végezni úgy, hogy mindezek nem okoznak jelentős fájdalmat. A gyakorlatokat alaposan betanítják, szem előtt tartva a vizsgálati eredményeket, így a gyógyulás gyorsabb és hatékonyabb lehet. Akár már pár alkalom elegendő lehet ahhoz, hogy eredményeket érhessünk el.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár