Menü
Kulináris kalandozások a sajt és bor világában: mikor érdemes együtt fogyasztanunk ezeket?
2024.10.01.

A sajt és bor együttes fogyasztásának hagyománya Franciaországból indult, és az alapvető szabályok is innen származnak. Több országban is elterjedt ez a gasztronómiai szokás, jellemzően ahol a borfogyasztás nagy múlttal rendelkezik, ott a sajtkészítésnek is megvannak a helyi tradíciói, és fordítva.

Mikor fogyasszuk együtt a bort és a sajtot?

Nem mindegy, hogy mi a célunk a bor fogyasztásával – ettől függ ugyanis, hogy együnk-e egyáltalán mellé sajtot vagy ne. Azt is elmondhatjuk általánosságban, hogy a sajtok mellé főként a fehérborok passzolnak. A Borsuttogónál prémium kategóriás fehérborok közül válogathatunk, amelyek garantáltan hozzájárulnak majd az ízélményhez.

Tehát ha a borra vagyunk kíváncsiak, azt szeretnénk minősíteni, akkor az a legcélszerűbb, ha a kóstolás napján egyáltalán nem eszünk tejterméket, hiszen ezek fogyasztása után az ízérzékelésünk nem az igazi ilyenkor. 

Ezzel szemben ha a kulináris élvezet a cél, akkor viszont minél hamarabb vágjunk bele a különféle párosítások kipróbálásába. Hogyan? Ehhez adunk most néhány tippet.

A párosítás alapelvei

Van néhány olyan örök érvényű megállapítás, amelyek támpontot jelentenek abban, hogyan is kezdjünk sajt és bor együttes fogyasztásába.

Ilyen például az, amit korábban már említettünk, miszerint inkább a fehérborokat szokás sajttal fogyasztani. Egy másik szerint pedig a sajtok az alacsonyabb alkoholtartalmú borokhoz jobban illenek. 

Az évekig érlelt, kemény sajtok passzolnak a testesebb, tanninosabb borokhoz is, azonban ez viszonylag ritka párosításnak tűnik hazánkban.

A sajtok csoportosítása

A sajtféléket általában a keménységük és az érlelés mértéke szerint szokták csoportosítani. 

Az első csoportot eszerint a friss sajtok képviselik, amelyek lágyak és egyáltalán nem érlelik őket, azonnal fogyaszthatók. Ilyen sajt például a gomolya vagy az orda. A következő lépcsőfokot az érlelt lágy sajtok adják, mint amilyen a Brie, a camembert és a rúzsos sajtok.

Ezt követik a félkemény sajtok, melyeket széles körben ismernek hazánkban (trappista, emmentáli stb). Végül pedig a kemény, érlelt sajtok következnek – ide tartozik például a Parmezán.

Sajt és bor

A friss sajtokhoz jól illenek a könnyed fehér- és rozéborok. Ugyanilyen tökéletes párosítást jelentenek a habzóborokkal is. Az érlelt lágy sajtoknál szintén a könnyedség legyen a fő meghatározó, valamint az alacsony alkoholtartalom. Ennél a sajtféleségnél beleférnek a lágyabb, gyümölcsös jegyekkel rendelkező vörösborok is.

A félkemény sajtok mellé szélesebb körből választhatunk bort. Az érlelt, nagy testű fehérborok nagyszerűen harmonizálnak ezekkel a sajtokkal. Vörösborok közül pedig a gyümölcsös, könnyed, bársonyosabb ízvilágot válasszuk.

A kemény sajtok jól kiegészítik a magasabb alkoholtartalmú, erősebb borokat. Így a füstölt sajtokhoz fogyasszunk bátran késői szüretelésű fehérbort!

Rövid összeállításunkkal elkezdhetjük a kísérletezést és kalandozást a gasztronómia ezen ízletes szegletében.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár