Menü
Melyik krémes a finomabb: a francia vagy a magyar? 
2024.04.23.

A magyar desszertek között nagyon népszerű a krémes, amely valójában francia és olasz eredettel rendelkezik. Természetesen vannak különbségek a nemzetek krémesei között, de egy valamiben megegyeznek: mindegyik fenséges! 

A krémes egész Európában elterjedt, de a 19. századig inkább csak az olaszok és a franciák körében volt ismert. A francia sütemény neve, a mille feuille ezernyi lapot jelent, ami utalás a tésztájára. A megfelelően elkészített leveles tészta ugyanis ezernyi vékony hártyára képes omlani. 

A leveles tészta az alapja

Először egy 1651-ből származó szakácskönyvben említik a mille feuille-t, de csak később, Napóleon idejében lett igazán népszerű. Ekkor vált közkedvelt édességgé, és ebben az időben kezdték Napóleon tortaként árulni. 

A leveles tésztás sütemények már a bizánci időkben is ismertek voltak, ekkor még a leggyakrabban mézzel csurgatva fogyasztották. Ez a tészta a 13. században már az arab szakácskönyvekben is jelen volt. 

A “magyar” és az eredeti francia krémes közti különbségek

A mille feuille nem keverendő össze a nálunk francia krémes néven ismert süteménnyel. Az eredeti francia édesség több réteg karamellizált leveles tésztából áll, ezért a színe is aranybarna. 

A lapok között tejszínnel lágyított vaníliakrém vagy más ízesített krém található, de gyümölcs és lekvár is kerülhet bele. A teteje akár erősen díszített is lehet, nem csak a porcukor az egyetlen elem, amit rászórnak. Cukormáz, csokoládémáz, pirított dió vagy mandula is kerülhet a legfelső lapra. 

A francia krémesként kapható sütemény hazánkban általában majdnem megegyezik a mi hagyományos krémesünkkel. Annyi a különbség, hogy a sárga krém és a felső réteg leveles tészta között felvert tejszínhab kap helyet, illetve a tetejét vékony karamell fondant fedi. De olyan is előfordul, hogy a karamell helyett olvasztott csokoládéval vonják be. Akkor most nézzük meg azt is, hogy milyen a klasszikus magyar krémes!

A hagyományos magyar házi krémes

A magyar házi krémes sütemény tésztája gyakran nem vajból, hanem hájból készül. De nem ez a fő eltérés a franciával szemben. A mindössze két réteg tészta között meglehetősen magas és sűrű sárga krémet találunk. 

A teteje porcukorral van megszórva, nincs rajta semmi díszítés, ennyire egyszerű ez a mennyei desszert. A vaníliás krémet vagy felvert tojásfehérjével vagy tejszínnel szokták dúsítani. Célszerű minőségi alapanyagokkal dolgozni, a valódi vaníliarúd nem olcsó, de az íze minden utánzatot felülmúl. A tojást is biztonságos, ellenőrzött helyről szerezzük be, akkor nem lehet gond. 

A mille feuille és a házi krémes is fantasztikus gasztronómiai élvezetet jelent, érdemes mindkettőt megkóstolni. Az elkészítésük igényel egy kis odafigyelést, de a kóstolás élménye elfeledteti velünk a munka fáradalmait. Melyik a finomabb? Mindenki döntse el maga! Szerintünk minden minőségi alapanyagokból előállított krémes íze leírhatatlan, főleg, ha szeretettel készítettük el.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár