Menü
Mi az a cégértékelés, a cégérték-meghatározás és -számítás?
2022.07.15.

Számos oka lehet egy cégértékelés elkészítésének. Ilyen például az értékmeghatározás, az üzletrész-eladási vagy -vételi szándék. De ilyen az is, ha fejlesztésen, átstruktúráláson gondolkoznak, esetleg a tőzsdére vonulnának. Ezekben az esetekben a helyes döntés meghozatalához jól jön egy friss cégértékelés.A cégértékelést sokan kérik

A fent már említett esetekből is látható, hogy sok olyan eset van, amikor jól jön egy cégértékelés, és akkor még a lista sem teljes. Egy ilyen folyamat során értékes betekintést nyerhetünk a cégünk értékét befolyásoló tényezőkbe. A döntéshozók számára mindenképp hasznos és olykor perdöntő információkkal szolgál ez a folyamat.

Ha olyan profi csapattal készíttetjük el, mint például a Central Audit, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sok hasznos információhoz hozzájutunk. Ők ugyanis amellett, hogy betartják a hatályos jogszabályokat és az egyéb szakmai előírásokat is, az igényeinkhez igazítják az értékelést.

Az értékbecslés

Ha egy cég a tőzsdén van jegyezve, akkor könnyű megállapítani az értékét a részvényei aktuális értéke alapján. De ha egy nem tőzsdei vállalat értékét szeretnénk meghatározni, más módszerekhez kell nyúljunk. De hogyan lehet egy ilyen cég értékét meghatározni?

A cégérték meghatározása többféle módon lehetséges. Meghatározható a saját tőke, a mérlegben rejlő tartalékok, a múltbéli és a jövőbeli várható nyereség alapján is. Illetve lehet még a vállalat előre jelzett jövőbeni pénzáramlásai alapján.

Jelenleg a legelterjedtebb módszer a diszkontált cash flow alapú megközelítés. Ennek a vállalat jövőbeni rendelkezésre álló pénzáramai jelentik az alapját.

Mikor van szükségünk cégértékelésre?

Erről már volt szó a fentiekben. De arról nem, hogy nem csak változások esetén érdemes ezt kérni. Ez például egy kiváló módszer lehet arra, hogy a jövőbeli növekedést előrejelezzük.

A fő okok a cégértékelés-számításra:

- Családi körülmények, mint a válás vagy az öröklés
- Transzferár meghatározás
- Eladásra való felkészítés
- Fúzió, felvásárlás
- Beruházások

A cégértékelés folyamata

Az alábbiak szerint néz ki a folyamat:

- Célok meghatározása
- Információszerzés a környezetről és a vállalatról
- További adatok begyűjtése és a pénzügyi értékelés elkészítése
- Az értékelés elvégzése
- Prezentálás és megvitatás

Ahhoz, hogy alapos értékelés készülhessen, szükség van a célok meghatározására, hogy miért készül el az egész dokumentáció. Meg kell ismerni a cég állapotát és a működési környezetét. Továbbá a pontos, megbízható pénzügyi adatok beszerzése is elengedhetetlen. A végső érték meghatározásakor pedig nagy hatással lehetnek a jövőre vonatkozó feltételezések, előrejelzések.

Mindezekből is látszik, hogy egy összetett folyamatról van szó, melynek sok input adata van, de épp ilyen sok megállapítása is lehet, melyek végtelenül hasznosak lesznek. Ezért nem érdemes ezen spórolni.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár