Menü
Mi történik az át nem vett utánvétes csomagokkal?
2023.09.14.

Az utánvétes csomagok esetében, ahogy a neve is mutatja, a szállítás utáni átvételnél kell kifizetni az ellenértéket, a szállítási költséget, valamint magának az utánvételes tranzakciónak a díját. Érdekes módon hazánkban ez a fajta csomagfeladási mód még mindig eléggé gyakori, amelynek több oka is van. De kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem sikerül kézbesíteni az utánvétes csomagot?

Az utánvétes csomagfeladásról

Ha nem sikerül eljuttatni a csomagot a címzetthez, akkor felmerül a kérdés, hogy ki fogja fizetni az utánvétes feladás különféle díjait, azaz a termék árát, a szállítás és az utánvét költségeit. Az utánvétes feladás minden futárcégnél lehetséges. A Csomagnet.hu gyűjtőportálon a GLS csomagfeladásról épp úgy hírt kaphatunk, mint más szállító cégek kézbesítésének feltételeiről.

Minden esetben az oldal alján kell bejelölni, hogy ha utánvétes feladást szeretnénk, egy jelölő négyzet kipipálásával. Ezt követően megadhatjuk azt az összeget, hogy mit kérünk a címzettől.

Az eljárás hasonló a futárcégeknél

Abban az esetben, ha nem találja otthon a futár az illetőt vagy rokonát, akinek szánják a csomagot, általában mindegyik cég meg szokta kísérelni a többszöri kiszállítást. A GLS csomagszállító cég esetében belföldön mindenhol, külföldön csak néhány országnál van lehetőség utánvétes fizetésre.

A GLS esetében a házhoz szállított, át nem vett küldeményeket már másnap újra megpróbálják kézbesíteni, és ha akkor sem sikerül, visszaküldik a feladónak. Természetesen a visszaszállításnak is költsége van. A DPD, az MPL, a Pick Pack Pontok teljesen ugyanúgy működik ilyen esetben, mint a GLS.

Növekvő bizalom

Ha valaki nincs bizalommal azzal kapcsolatban, hogy amikor megrendel egy terméket, egyből kifizesse, ennek általában több oka is lehet. Egyrészt az adott webáruházzal lehet, hogy már volt rossz tapasztalata. Ilyen esetben javasoljuk, hogy rendeljen máshonnan. A másik eset, ha valaki anyagi okokból kéri az utánvétes fizetést, mert amikor már megérkezik a csomag, ki tudja fizetni.

A legtöbb esetben csak egy általános bizalmatlanságról beszélhetünk az online vásárlással kapcsolatban. Ez főleg azoknál van, akik még nem vagy csak kevésszer vásároltak interneten keresztül. Az ő esetükben a gyakorlat teszi a mestert, azaz minél többet használják, annál inkább bele fognak jönni, miután kellemes tapasztalataik lesznek. Szerencsére egyre javul a szolgáltatások minősége a webáruházaknál, így várható, hogy nőni fog a bizalom az előre fizetésre vonatkozóan, és csökkeni fog az utánvétes fizetések száma.

Van egy eset, amikor viszont szinte javasolt, hogy válasszuk az utánvétes opciót. Ez pedig olyan termékeknél javasolt, amelyeknél még nincs meg a megjelenés, a kiadás pontos dátuma, talán még azt sem tudjuk, tényleg megvalósulhat-e a vásárlás. Előfordulhat, hogy hónapokat kell várnunk, mire megérkezik a várva várt küldemény. Ilyenkor tanácsos az utánvétes fizetést választani, ne álljon feleslegesen a pénzünk egy termékre várva.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár