Menü
Milyen egy jó szárítógép?
2022.09.13.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért van akkora szükség otthon egy igazán jó szárítógépre? Mindenekelőtt muszáj átgondolni, hogy van-e létjogosultsága ennek a berendezésnek a lakásban? Hasznát fogja-e venni a mindennapokban, esetleg csak a helyet foglalja az amúgy sem túl nagy fürdőszobában?

Ebben a cikkben azt fejtjük ki bővebben, hogy milyen is egy jó szárítógép.Mosás és szárítás otthon

A magyar háztartások alapkelléke egy jó mosógép, azonban nem minden lakásban van helye egy szárítógépnek. Amellett, hogy nagy helyet foglal, sokan nem tudják megfelelően kihasználni, nem beszélve az áráról, ugyanis igen borsos lehet egy minőségi eszköz. Az onlineMárkaboltok hőszivattyús szárítógépei azonban sok esetben lehetnek hasznosak, főként, ha gyermek is él a családban.

A legtöbb esetben ősztől tavaszig van igazán nagy szükség rá, hiszen ilyenkor még egy családi háznál is nehézkes a szárítás kültéren. Hiába lenne hely, ha az időjárás nem engedi meg, hogy a szabadban váljanak szárazzá a ruhák. A teregetés azonban nem kell, hogy nehézkes legyen, egyszerűen be kell szerezni egy szárítógépet, amely nem fogyaszt sok energiát, viszont nagyban megkönnyíti a család életét.

Milyen szárítógépet érdemes választani?

Sokan nem veszik figyelembe a vásárlás során, de fontos szempont az energiahatékonyság. Mivel egy régebbi típusú vagy nem túl korszerű eszköz igen sokat fogyaszthat, így nem érdemes ezekben gondolkodni. Emellett célszerű a kondenzációhatékonysági osztályt is figyelembe venni. Ez mutatja meg, hogy mennyi pára kerül a lakásba, ezáltal milyen nedvességi szinttel számíthatunk, ha használatba vesszük a berendezést.

A szárítógép úgy működik, hogy a nedves ruhából elszívja a vizet, ezt azonban valahova el kell vezetnie. A kondenzvízgyűjtő tartályt erre találták ki, így minél jobb ennek a hatékonysága, annál kevesebb nedvesség és pára kerül ki a szerkezetből. Ez azért előnyös, hiszen a túl sok pára miatt kár keletkezhet a bútorokban, esetleg penész jelenhet meg az egyes helyiségekben. A legjobb megoldás persze egy ablakos fürdőszoba, ahol lehetőség van szellőztetni és kiengedni a párát.

A készenléti áramfogyasztás

Az emelkedő energiaárak miatt egyre többen ügyelnek arra, hogy mennyi áramot fogyasztanak el. A legtöbb háztartási gép készenléti állapotban is vesz fel áramot, azonban a modern eszközök minimális mennyiséget fogyasztanak. Például a Gorenje hőszivattyús készüléke 8 kg kapacitású, készenlétben pedig mindössze 0,36 W áramot igényel. Persze jó módszer lehet, ha nincs bedugva a falba, de valljuk be, ez nem minden esetben megoldható. A fent említett mennyiség kicsi, de sok kicsi sokra megy alapon, érdemes ügyelni arra, hogy ez a szám ne legyen túl magas.

Az új generációs háztartási gépek azonban már úgy működnek, hogy a ciklus lejártát követően bizonyos időn belül leállnak és megszakad a tápegység és a konnektor közti kapcsolat. Ezáltal a készülék nem használ fel feleslegesen energiát, így helyettünk is gondolkodik és spórol.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár