Menü
Minden, amit a lámákról és a népszerűségükről tudni érdemes
2022.09.14.

A láma az emlősök közé tartozó teveféle, amelynek ősei Észak-Amerikából származnak. 40 millió évvel ezelőtt már éltek hasonló állatok, azonban az utolsó jégkorszak végén a tevék kihaltak, azonban később a láma megjelent, mint külön faj.

2007-re már több mint hétmillió láma és alpaka élt a dél-amerikai országokban. De vajon miért ennyire népszerűek és miért imádják ennyien? Ebben a cikkben erre a kérdésre kerestük meg a választ!Miért kedvelik ennyien a lámákat?

Meglepő volt, amikor a Pamutlabor Pólónyomda lámás pólóira azonnal lecsaptak a fiatalok és az idősek egyaránt. Ezek az állatok nemrég váltak népszerűvé, viszont ennek oka mondhatni ismeretlen. Ettől függetlenül a “No prob llama”, illetve a “Llamacorn” felsőket viszik, mint a cukrot, hiszen annyira cukik és színesek. Emellett bőven van lámamintával készült egyéb kiegészítő és használati tárgy, például bögre, vászontáska vagy éppen párnahuzat egyaránt.

A lámákat már több mint ezer éve tartják háziállatként is, főként tejükért, gyapjújukért, illetve húsukért. Mára azonban inkább az állatkertek lakóiként ismerkedhetünk meg velük, főként hazánkban. Mivel jelzik a veszélyt, így sokan csordákhoz csatolják őket, így jelezve az esetleges problémát. Legtöbb esetben Amerikában alkalmazzák erre a feladatra, ahol a kojot és más ragadozók honosak. A népszerűségük sem véletlenül onnan indult és készült egyre több figurás apróság.

Lámák az állatkertekben

Ezeket az állatokat ma már együtt tartják az alpakával a legtöbb állatkertben. Néha még az állatsimogatókban is lehet velük találkozni, hiszen igen népszerűek és szelídek. Bár főként a csikók és a kancák azok, akik kevésbé lesznek dühösek az emberi jelenlét miatt, így általában ezek kerülnek a simogatókba. Hazánkban a legtöbb működő állatkertben megtalálhatóak, kedveltek, sokan keresik fel azért az egyes központokat, hogy lámákat lássanak.

Ennek okaként az állatkerti boltokban többféle lámás kulcstartót, képeslapot, de akár ruhadarabot is be lehet szerezni. Ha mégsem találunk belőle, akkor a Pamutlabor Pólónyomda még mindig lehetőséget ad arra, hogy saját felsőnk legyen egy humoros tevefélével.

Láma a mesékben

Azok a gyerekek, akik kedvelik ezeket az állatokat, biztosan tudják, hogy már készült lámás mese is az egyik legnagyobb streaming oldalra. A Láma, a láma 2018-ban jelent meg és két évadot gyártottak le belőle. A mama Láma hangja Jennifer Garner volt, aki mellett hallhattuk továbbá Shayle Simonst és Vania Gillt is. A gyermekkönyvek közkedvelt szereplője, a Kicsi Láma elevenedik meg ebben az aranyos történetben, amely a családról, a barátságról és a felfedezésről szól. Talán ez is közrejátszott abban, hogy pár évvel később a gyerekek 2022-ben már konkrétan keresik a lámás dolgokat, kiegészítőket, felsőket és egyéb tárgyakat maguknak.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár