Menü
Tűzifa kisokos: ezekre figyelj, ha fával fűtesz
2021.12.21.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a tűzifa beszerzése külön szaktudást igényel, azonban van néhány olyan lehetséges buktató, amire érdemes odafigyelni.

A tűzifavásárlás mégis csak összetettebb feladat, mint a gázszámla kifizetése. Nem csoda, hogy a Nébih is kiadott egy tájékoztatót arról, hogy mire érdemes ügyelni a tűzifa beszerzésénél. Cikkünkben ennek főbb pontjai alapján adunk néhány hasznos tippet a téli tüzelő megvásárlásához.

1. Térfogatra vagy tömegre vásárold a tűzifát?

A tűzifát mindig érdemes térfogatra, vagyis köbméterre beszerezni. Miért fontos ez? A frissen kivágott fa nedvességtartalma magas, akár 50 százalék is lehet, ami több mint kétszerese a jól kiszáradt, légszáraz tűzifa nedvességtartalmának. Mi történik, ha frissen kivágott tűzifát adnak el neked, vagy olyat, ami a gondatlan tárolás következtében megszívta magát az esővízzel? Ebben az esetben sokkal jobban jársz, ha köbméterben veszed meg a tüzelőt. Hiszen akkor, ha tömegre vásárolod meg, a fában lévő víztartalmat is kifizettetik veled.

Ha viszont térfogatra veszed a fát, biztosan nem fogsz többet fizetni érte, ráadásul az erdei köbméterben kimért tűzifa mennyiségét jóval egyszerűbb ellenőrizni.

2. Miért fontos, hogy mikorra ütemezed a tűzifa beszerzését?

A válasz - az előző pontban leírtakhoz hasonlóan - a fa nedvességtartalmában keresendő. A legjobb a tűzifát nyár elején megvásárolni, és fedett, szellős helyen tárolni. Így megfelelően kiszárad, mire kezdődik a fűtési idény. A nedves fával nem csak a probléma, hogy nehezebben gyullad meg, hanem az is, hogy tökéletlenül és nehezebben ég el, mint a száraz.


Ennek oka, hogy a keletkező hőmennyiség egy része elmegy a nedvesség elpárologtatására. Ez a számok nyelvén kifejezve annyit tesz, hogy a nedvességtartalom 1 százalékos emelkedése 0,9 százalékkal csökkenti a fűtőértéket.


De nem csak a pénztárcádra van rossz hatással a nedves fa, hanem a fűtőberendezésre is. A tökéletlen égés során keletkező korom, illetve különféle káros anyagok ugyanis a kazánt, a kályhát, illetve a kéményt is károsítják. Nem is beszélve arról, hogy a levegőbe kerülve növelik a szálló port és más, egészségre káros anyagok koncentrációját. Ezek pedig a légzőrendszerbe, illetve a tüdőbe jutva számos betegség forrásai lehetnek.


3. Lényeges, hogy honnan veszed a téli tüzelőt?Sokan azt gondolják, a tűzifa is egy olyan áru, mint például a gyufa vagy a papírzsebkendő: mindegy, hol vesszük, úgyis ugyanazt kapjuk. Ez azonban sajnos nem feltétlenül igaz.


Ezért vásárlás előtt alaposan nézz utána, hogy az adott kereskedésnek: megvan-e minden engedélye, hatósági okirata, ami a törvényes működéshez szükséges? Emellett, ha a weboldalán vagy a Facebook-oldalán vannak vásárlói vélemények, azokra is érdemes rápillantani. A legtöbb vállakozást, kereskedést a Google Térképen is megtalálhatod. Ha rákattintasz, itt is olvashatsz vásárlói véleményeket. Amennyiben többségben vannak a panaszok és a rossz értékelések, valószínűleg érdemes inkább elkerülni az adott kereskedőt.


A vásárlók megrövidítését ugyanis többféle módon is kivitelezheti a tisztességtelen haszonra törekvő eladó. Az egyik leggyakoribb trükk, amire már fentebb is kitértünk, hogy a fát tömegre árulják, de a szállítmány névleges mennyiségénél a valós tömege kevesebb.


A legjobb, ha olyan fatelepről szerzed be a téli tüzelőt, amely minden szükséges engedéllyel rendelkezik, és ahol a fát erdei köbméterben értékesítik Szerencsére vannak még ilyen tisztességes fakereskedők is az országban, mint például a BioNova Kft., amelynek bicskei telephelye a legmodernebb berendezésekkel van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy az első osztályú, kályhakész, légszáraz, ömlesztett, hasított tűzifát pontosan 1 erdei köbméter térfogatú raklapos egységcsomagolásban forgalmazzák.


A nagyközönség által általában Fakupac néven ismert fakereskedés ráadásul kizárólag hazai eredetű, fenntartható erdőgazdálkodásból származó keményfát forgalmaz. A Fakupacnál megvásárolható csertölgy, kőris és bükk 25, illetve 33 cm-es hasábokban, de igény szerint rönkfaként is beszerezhető. Ha kamiontételben van szüksége tűzifára, akkor is jó választás a BioNova Kft.


A Fakupac népszerűségét tovább növeli, hogy a náluk elérhető állandó minőségű fa és kiemelten vevőbarát kiszolgálás Pest- és Fejér megye egész területén rendelkezésre áll.


Saját emelődarus autóikkal akár már egy raklaptól vállalnak kiszállítást az alábbi megyékbe és településekre:
Budakalász
Budakeszi
Budaörs
Budapest és Pest megye
Diósd
Dorog
Dunaharaszti
Esztergom
Érd
Fejér megye
Gyál
Páty
Piliscsaba
Pilisvörösvár
Székesfehérvár
Szigetszentmiklós
Solymár
Tatabánya
Törökbálint
Üröm
Velence
Zsámbék

Reméljük, cikkünkben sikerült hasznos tippeket adunk a téli tüzelő beszerzésével kapcsolatban, és téged is egy jól befűtött, meleg lakás vár a hideg téli estéken.

FehérVár Magazin
Fehérvár Magazin
Rádió online
Vörösmartyradio

A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
Innen letöltheted.

Eseménynaptár